Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Ambassade Artistiek erfgoed ambassade en residentie

Artistiek erfgoed ambassade en residentie

Artistiek erfgoed ambassade

Honderdste verjaardag van de Ambassade van België in Spanje en de Ambassade van Spanje in België: podcast over het artistiek erfgoed van de ambassade

In 1921 verkreeg het Belgische gezantschap in Madrid, dat al bestond sinds 1835, het statuut van ambassade. Ook het Spaanse gezantschap in Brussel werd in dat jaar een ambassade. In het kader van deze dubbele honderdste verjaardag in 2021, stelden wij een podcast in het Engels voor over het artistieke erfgoed van de ambassade.

Open het document waar u de afbeeldingen en transcriptie in het Nederlands kan terugvinden en druk op de geluidsspreker om de podcast te beginnen.

Podcast over het artistieke erfgoed van de ambassade - afbeeldingen en transcriptie in het Nederlands

 

Residentie

Honderdjarig bestaan van het Paleis van de Markies van Rafal – residentie van de ambassadeur van België in Madrid

Het Paleis van de Markies van Rafal, dat sinds 1950 eigendom is van de Belgische staat, vierde in 2019 en 2020 zijn honderdjarig bestaan en ook zijn zeventigste verjaardag als residentie van de ambassadeur van België. De residentie met Franse neobarokke stijl ligt in de chique wijk Salamanca in Madrid en werd gebouwd van 1914 tot 1919 door architect Luis Sainz de los Terreros, een van de belangrijkste van die tijd.

Ter gelegenheid van deze dubbele viering is het Spaanstalige boek Memoria del Palacete del Marqués de Rafal (1919-2019) - Residencia del Embajador de Bélgica en España (1950-2020) verschenen, een werk van Miek Calcoen Declercq, echtgenote van vorig ambassadeur Marc Calcoen. Daarin vertelt mevrouw Declercq ons het verhaal van dit emblematische gebouw, waar achttien (inmiddels al negentien) ambassadeurs gewoond hebben, aan de hand van getuigenissen en foto’s.

Het boek is ook een eerbetoon aan Pastora Celemín Andal, die voor twaalf ambassadeurs gewerkt heeft gedurende haar 40 jaar lange loopbaan op de residentie.

Verdiep u in de geschiedenis van onze residentie met één klik.

 

Honderdste verjaardag van de Ambassade van België in Spanje en de Ambassade van Spanje in België: virtueel bezoek aan het Paleis van de Markies van Rafal

In 1921 verkreeg het Belgische gezantschap in Madrid, dat al bestond sinds 1835, het statuut van ambassade. Ook het Spaanse gezantschap in Brussel werd in dat jaar een ambassade. In het kader van deze dubbele honderdste verjaardag in 2021, stelden wij het Paleis van de Markies van Rafal, residentie van de ambassadeur van België in Madrid, open voor een virtueel bezoek.

U kan ook genieten van twee podcasts in het Engels en Spaans over het artistiek erfgoed en de wandtapijten van het Paleis van de Markies van Rafal. Open het document waar u de afbeeldingen en transcriptie in het Nederlands kan terugvinden en druk op de geluidsspreker om de podcast te beginnen.

Podcast over het artistiek erfgoed van het Paleis van de Markies van Rafal - afbeeldingen en transcriptie in het Nederlands

Podcast over de wandtapijten in het Paleis van de Markies van Rafal - afbeeldingen en transcriptie in het Nederlands