Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Kids-ID per consulaat

Kids-ID per consulaat

 

Alicante Barcelona Madrid Tenerife

Klik op uw consulaat!  

Om te weten tot welk consulaat uw regio behoort, bekijk de interactieve kaart

 

Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering uiterlijk vanaf midden 2021 de vingerafdrukken van twee (wijs)vingers bevatten.

Alle Belgische gemeenten zijn eind 2020 al overgeschakeld naar nieuwe identiteitskaarten met vingerafdrukken. Komende weken volgen alle Belgische beroepsconsulaten.

Sinds 21 juni 2021 moet u voor een Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar het Consulaat van België moeten komen.

Dat is nodig om een goede identificatie en een gelijkende foto te garanderen (die ter plaatse wordt genomen).

We zijn ons ervan bewust dat de aanvraag van een identiteitskaart daardoor meer inspanningen van u vergt. Maar enkel zo kunnen we de internationale erkenning van de Belgische identiteitskaart (in meer dan 50 landen) op peil houden. 

Goed om te weten:

  • Als u al een Kids-ID heeft, blijft die geldig tot de vervaldatum.
  • Het is niet nodig om persoonlijk naar het Beroepsconsulaat te gaan voor een aanvraag van een kids-ID voor kinderen onder de zes jaar.

U kan vanaf 21 juni 2021 uw Kids-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. 

Dit is wel iets duurder (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente). De kaart en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

Een aanvraag voor een Kids-ID bij een Belgische gemeente kan maar mits beide ouders aanwezig zijn – enkel zo kunnen we aannemen dat de wetgeving inzake het ouderlijk gezag van het land waar het Belgisch kind woont, gerespecteerd wordt. 

Dank u voor uw begrip.